Facebook Live – Livestreams op Facebook

Facebook Live beschikbaar voor alle gebruikers

De livestream functie Facebook Live is vanaf nu voor alle gebruikers beschikbaar. Ook zijn er diverse functionaliteiten aan toegevoegd, zoals filters en andere mogelijkheden om de streams aan te passen naar je eigen voorkeur.

Facebook Live steeds breder uitgerold

Facebook Live is de livestream functie van Facebook. Hiermee kun je binnen de mobiele app op iOS en Android heel eenvoudig zelf een livestream beginnen en die delen met al je contacten. De uitrol is gefaseerd gegaan: in augustus 2015 konden slechts enkele beroemdheden in de VS gebruik maken van Facebook Live, een paar maanden daarna alle gebruikers in de VS, sinds januari dit jaar is Facebook begonnen het voor gebruikers in 30 landen beschikbaar te maken en vanaf nu is dat dus wereldwijd. Bovendien is de functie zelf ingrijpend uitgebreid.

Live reacties en meer

Zo is het nu mogelijk om in real-time te reageren, op dezelfde manier als in de News Feed: met de gevoels-emoji’s zoals Liefde, Verdrietig en Boos. Deze reacties zijn live te zien aan de bovenzijde van de stream, en veranderen telkens, al naargelang wat de gebruikers het meeste aanklikken. Zo wil Facebook de ervaring van een echt publiek nabootsen, dat lacht en klapt.

Gewone tekstreacties en likes zijn trouwens al langer mogelijk. Al met al is daardoor de ervaring veel interactiever dan bij standaardvideo’s. Facebook maakte tegelijk met de upgrade bekend dat er meer dan tien keer zoveel wordt gereageerd op livestreams. Dat geldt voor zowel de streamers zelf als de kijkers.

Filters

Ook is Facebook Live uitgebreid met diverse filters, waarmee je de video’s kunt personaliseren. Het simpelste voorbeeld is dat je je stream in zwart-wit kunt uitzenden, maar het moet binnenkort ook mogelijk worden om op je live video’s te tekenen en er tekst overheen te zetten. Dat heeft Facebook echter uitgesteld tot een nader bekend te maken moment.

Vrienden uitnodigen

Interactie is voor Facebook het sleutelwoord. Je kunt daarom nu ook je vrienden live uitnodigen voor een stream. Via een simpel icoontje kun je de uitnodiging versturen, en je vriend(en) krijgen die dan via een push-notificatie direct te zien. Zo kun je heel gemakkelijk samen met je vrienden livestreams kijken.

Facebook als livestreamdienst

Kortom: livestream wordt een belangrijk onderdeel van de Facebook ervaring. Daarom heeft de Live-functie vanaf nu een apart tabblad in de Facebook apps voor iOS en Android. Vanaf daar kun direct zelf gaan streamen, ontdekken wat je vrienden nu bekijken en wat andere mensen live zien. Als je liever Facebook op je laptop of desktop gebruikt, kun je ook gebruiken maken van een interactieve wereldkaart. Deze kaart laat in real-time zien wat gebruikers in ruim 60 landen aan het streamen zijn en welke streams het meest bekeken worden.