Google Sidewalk Labs: Gratis WiFi

Google kondigde enige tijd geleden Sidewalk Labs aan. Dit is een onafhankelijk bedrijf binnen Google dat zich richt op het verbeteren van het leven in de stad met behulp van technologische innovaties. Google Sidewalk Labs introduceert nu het eerste project: LinkNYC. Het is een project dat al een tijd in de belangstelling staat, maar nu voor het eerst werkelijkheid lijkt te worden.

Gratis WiFi voor iedereen?

LinkNYC is een project om in New York in de Verenigde Staten een dekkend Wifi netwerk aan te leggen. Twee bedrijven die hierbij betrokken zijn, zijn Control Group en Titan. Control Group is verantwoordelijk voor de interface van het systeem en Titan zorgt voor het advertentieplatform. Beide bedrijven zijn nu overgenomen door Sidewalk Labs en gefuseerd tot Intersection. Intersection is een onderdeel van Sidewalk Labs dat ook zal zorgen voor gratis Wifi in andere steden. Het hele idee achter dit project is om New York met elkaar te verbinden door onder andere Wifi overal gratis beschikbaar te maken.

Wanneer en hoe wordt het uitgevoerd?

In het originele LinkNYC plan staat dat de oude telefooncellen in New York moeten worden omgebouwd tot Wifi ‘pilaren’ die het internet beschikbaar maken. Er moeten zo’n 10.000 van deze pilaren worden geplaatst. Ze worden financieel ondersteunt door advertentiemogelijkheden waarvan een deel van de opbrengst naar de stad zelf gaat en een ander deel naar Intersection. Het is de bedoeling dat dit project nog wordt gestart in de herfst van 2015. Als dit project succesvol blijkt, is het de bedoeling dat het wordt uitgebreid naar andere steden. Hiernaast moet het mogelijk worden om de pilaren te gebruiken als oplaadpunt voor mobiele telefoons, om informatie op te zoeken over het openbaar vervoer en de stad en nog veel meer. Het is op dit moment nog niet bekend in hoeverre deze plannen zullen veranderen nu LinkNYC is overgenomen door Sidewalk Labs.

Komt Sidewalk Labs hiermee naar Nederland?

Op dit moment is de aandacht van het project gericht op de Verenigde Staten. Sidewalk Labs heeft echter als doel om een wereldwijde toepassing te bevorderen. Wanneer en waar dit echter het geval zal zijn, is op dit moment nog onbekend. Het is wel bekend dat Sidewalk Labs samenwerkt met Comark en Qualcomm en dat Google waarschijnlijk ook haar expertise aan zal leveren.