Gutenberg WordPress Editor: zelf eenvoudig stylen

Download de Gutenberg editor hier.

De Gutenberg WordPress Editor is een plugin voor editors waarmee de styling van een blogpost of pagina volledig in handen ligt van de gebruiker. Het is dus een tool waarmee je een blog volledig naar wens kan inrichten op het vlak van content. Het voordeel? Je kan volledig zelf bepalen hoe je de styling gebruik om bepaalde content op te laten vallen.

De werking van de Gutenberg plugin

Zodra de plugin geïnstalleerd is krijgt de gebruiker de mogelijkheid om via het menu een nieuwe post- of bericht op te stellen met behulp van de plugin. Als je daarop klikt dan krijg je een tekstveld te zien dat je kan vullen met verschillende blokken. Deze bepalen eigenlijk de structuur en opmaak van de pagina.

Dankzij deze blokken is het mogelijk om een indeling te maken met tekst, headers, quotes, foto’s, galerijen, opsommingen, enzovoort. De volgorde waarin je dat doet en hoe je die structuur indeelt is iets wat je zelf volledig bepaalt.

De voordelen van de Gutenberg plugin

Deze tool is de ideale plugin voor editors die met WordPress hun inhoud duidelijker willen weergeven. Met behulp van de blokken kan een lay-out gecreëerd worden die volledig gepersonaliseerd is. Filmpjes, social media content en andere inhoud kunnen op die manier eenvoudig worden getoond. Als je dan de blokken hebt geplaatst waar je ze dacht te willen hebben maar toch niet helemaal tevreden bent dan kan je deze nog altijd verplaatsen. Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid is deze plugin dus echt de moeite waard.

De installatie van Gutenberg is erg eenvoudig. Met ingewikkeld codes krijg je niet te maken. Het volstaat om de tool te downloaden, te installeren en te starten. De versie die nu verkrijgbaar is staat echter wel nog altijd in kinderschoenen en laat dus heel wat ruimte voor verbeteringen. De Gutenberg WordPress plugin en de ontwikkelingen zullen er uiteindelijk toe leiden dat de tool als standaardfunctie van WordPress geïntroduceerd zal worden.

Nog meer verbeteringen in petto voor de Gutenberg WordPress editor

Zoals reeds vermeld werd is dit nog maar het begin van deze tool, die voor editors heel wat voordelen biedt. WordPress vraagt dan ook de hulp van de hele community om verder voor vernieuwingen en verbeteringen te zorgen voor de plugin. Bugs en visuele upgrades worden nu al opgelost en geïmplementeerd, en uiteindelijk moeten pagina’s ook die functionaliteiten krijgen.

WordPress wil het echter nog een stapje verder nemen. De tool moet uiteindelijk zo flexibel zijn dat je bovenstaande functies ook in de sidebar kan aanpassen. Op die manier kan je dus elke pagina of blogpost in alle richtingen naar je eigen wens inrichten en aanpassen!

Een mooie toekomst voor de Gutenberg WordPress Editor

Gutenberg belooft het beste van het beste te zijn voor editors die zelf het beste willen halen uit hun website. Matt Mullenweg, de ontwikkelaar van de tool, denkt uiteindelijk andere gelijkaardige plugins buitenspel te zetten en deze plugin als standaard editor aan te bieden. De toekomst ziet er voor deze tool in elk geval rooskleurig uit!

Download de Gutenberg editor hier.