Kwart van alle websites draait op WordPress

Een nieuw rapport van een onderzoek van W3Techs zet WordPress ver bovenaan alle andere Content Management Systemen (CMS) die er op het internet te vinden zijn. W3Techs is een bedrijf dat het marktaandeel en gebruik van alle CMS onderzoekt. Uit hun onderzoek blijkt dat een kwart van alle websites gebruik maakt van WordPress, dat is één op de vier websites. Het lijkt hierbij echter niet te stoppen. WordPress blijft groeien en de concurrentie kan het maar nauwelijks bijbenen. Wat zal de toekomst nog meer brengen?

WordPress blijft groeien

WordPress is in 2003 gestart en is sindsdien flink gegroeid. Het systeem is vooral erg populair onder de bloggers, onder andere vanwege de veelzijdigheid aan tools, plug-ins en thema’s en natuurlijk het feit dat het gratis is. Maar ook ontwikkelaars van websites gebruiken dit CMS graag, wat leidt tot een percentage van 23,3 procent van het marktaandeel anno 2015. In 2011 was dit getal ‘nog maar’ 13,1 procent van het totale marktaandeel. WordPress eigenaar Matt Mullenweg verwacht dat aan het einde van dit jaar het aandeel boven de 25 procent zal stijgen. De groeipotentie hiervoor ligt bij de 57 procent van websites die nog geen gebruik maken van een CMS. Er is hoe dan ook een stijging te zien in het gebruik van CMS, dus de verwachting van Mullenweg komt niet uit de lucht vallen. De cijfers variëren uiteraard binnen elke maand, maar bij WordPress is duidelijk een constante stijging te zien van het begin tot nu.

Hoe zit het met de concurrentie en eventuele nadelen?

De grootste concurrenten zijn Drupal en Joomla. Zij staan respectievelijk op de tweede en derde plaats wat betreft het marktaandeel van CMS. Samen hebben ze echter een aandeel van bijna vijf procent en daarmee komen ze niet eens in de buurt van het marktaandeel van WordPress. Helemaal aan de top staan brengt natuurlijk ook wat gevaren met zich mee. Zo kan het grote aandeel van WordPress onder andere hackers aantrekken. Het bedrijf heeft in het verleden ook al problemen ondervonden wat betreft de beveiliging. Elk CMS heeft natuurlijk te maken met dit probleem en het is voornamelijk te voorkomen door constant te blijven updaten en vernieuwen.

Een persoonlijke reactie van CEO Matt Mullenweg

Mullenweg reageert in zijn persoonlijke blog op de indrukwekkende cijfers van W3Tech. Hij zegt er erg trots op te zijn. Ook al schommelen de cijfers in een maand, het is een mooie mijlpaal, zegt hij. Mullenweg benadrukt de bijzondere geschiedenis van WordPress die ooit met één persoon is begonnen in Corsica, Frankrijk. Hij zegt daarnaast zich nu te willen concentreren op de 57 procent van de websites die nog geen CMS gebruiken. Hij denkt dat WordPress nog flink kan groeien. Tegelijkertijd moedigt hij andere open source CMS aan om door te blijven groeien en zich te ontwikkelen. De toekomst van WordPress lijkt zowel op korte als lange termijn een prachtig resultaat op te leveren.