Waarom WordPress updaten een goed idee is

5 redenen waarom WordPress updaten een goed idee is

Waarom WordPress updaten? Er zijn immers heel wat website-eigenaren die bij iedere update van WordPress weer heel wat spannende momenten beleven. Je moet namelijk altijd rekening houden met onvoorziene problemen. Zo bezien is het ergens wel logisch dat er daarom veel mensen bestaan die überhaupt helemaal geen updates meer doorvoeren. Helaas is dat een buitengewoon slecht idee, en daar zijn vijf hoofdredenen voor.

1. Veiligheid

Heb je weleens in het nieuws gehoord dat WordPress onveilig is, omdat het massaal wordt gehackt? Dat komt namelijk regelmatig voor. En het betekent niet dat WordPress onveilig is. Het betekent vooral dat er veel mensen zijn die niet updaten (en dat er ontzettend veel websites op WordPress draaien). Bijna alle grote hackpartijen van de afgelopen jaren kwamen namelijk pas echt op stoom nadat er al lang een update was uitgebracht voor het veiligheidsprobleem. Daarom moet je updates iedere keer prompt uitvoeren. Net zoals bij veel andere softwarematige toepassingen is dat ook voor de veiligheid van WordPress essentieel.

2. Prestaties

Hoe groter WordPress wordt, hoe meer aandacht er is voor snelheid en andere aan prestaties gerelateerde zaken. Recente updates van WordPress zelf verbeterden bijvoorbeeld de efficiëntie van de database, front- en back-end caching, en meer van dat soort dingen. Dat geldt overigens ook voor veel updates van plugins en thema’s.

3. Bugs

Code schrijven is mensenwerk, en daar sluipen dus altijd foutjes in – of bugs, zoals programmeurs ze noemen. Dat is niet per se onveilig, en je hoeft er ook niets van te merken als gebruiker. Maar bij iedere update zitten weer tal van tal van oplossingen voor kleine en grote bugs. Soms is dat zelfs voldoende reden om een losstaande update uit te brengen. Neem bijvoorbeeld de recente update van WordPress, 4.5.1: die is louter bedoeld om allerhande bugs uit de programmatuur te halen.

4. Compatibiliteit

Bij WordPress kan compatibiliteit een groot probleem zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de plugin database. Daar zie je standaard voor welke WordPress-versies de plugin geschikt is. Het gebruik van een plugin in combinatie met een versie van WordPress die “niet getest” is op compatibiliteit, zoals WordPress-ontwikkelaars dat noemen, kan zorgen voor ernstige stabiliteitsproblemen, zoals het gevreesde Witte Scherm des Doods. Daarbij geeft WordPress in het front-end (je admin-omgeving) helemaal niets meer weer, enkel een wit scherm.

Voor diverse WordPress-updates in de afgelopen jaren zag je dat plugins preventief werden geüpdatet om mee te kunnen komen met de aanstaande WordPress-update. Soms veranderen er namelijk zulke fundamentele zaken in de manier waarop de software achter de schermen werkt, dat ook plugins en thema’s moeten worden herschreven. De beste manier om te voorkomen dat je compatibiliteitsproblemen krijgt, is altijd je WordPress-installatie up to date te houden, inclusief plugins en thema’s.

5. Extra functionaliteit

De meest algemene reden die je als gebruiker aangereikt krijgt om te updaten, is dat er extra functies beschikbaar zijn. Vaak gaat het dan om zaken die door erg veel andere gebruikers zijn aangevraagd. Het hoeft niet altijd direct nuttig te zijn, maar vaak is het toevoegen van extra functionaliteit voor de ontwikkelaars dan ook slechts één van de vijf redenen om een update uit te brengen. En het kan natuurlijk zomaar zijn dat je zelf een gebruiker bent die om extra functionaliteit heeft gevraagd.

Kortom: houd je WordPress-installatie altijd up to date!
Als je WordPress zelf of een thema of plugin gaat updaten, bestaat er altijd een kansje dat er iets verkeerd gaat. Dat is echter geen reden om updates uit te stellen of zelfs te annuleren. Het is namelijk geen kans, maar een zekerheid dat je problemen tegenkomt als je besluit om níet te updaten. Als je ten volle wilt profiteren van de mogelijkheden, prestaties en de veiligheid die WordPress biedt, is updaten dus simpelweg een must.