Wat is WordPress – Alles in één uitleg

Wat is WordPress

Alles wat je moet weten over WordPress

WordPress is een zogeheten Content Management Systeem, kortweg CMS genoemd. Met dit CMS is iedereen in staat om gemakkelijk zijn eigen website te ontwikkelen. Zowel het bouwen van een website als het onderhouden ervan doe je eenvoudig met CMS WordPress.

Een ander kenmerk van WordPress is dat het een Open Source Content Management Systeem is. Het Open Source kenmerkt zich in het feit dat WordPress voor iedereen gratis te gebruiken is en dat er veel applicaties, plug-ins geheten, eveneens gratis te downloaden zijn. Op WordPress.org kun je gratis een versie van WordPress downloaden om je eigen website te ontwikkelen.

WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem ter wereld. Het dankt de populariteit onder alle WordPress gebruikers onder andere door het grote gebruikersgemak. Zowel het bouwen van een website als het onderhouden ervan kan door de meeste mensen eenvoudig zelf uitgevoerd worden. Ook als je geen achtergrond hebt in de ICT, is het betrekkelijk eenvoudig om het maken en beheren van je eigen WordPress website onder de knie te krijgen.

In deze blog worden de volgende onderwerpen toegelicht:

 • Je eigen WordPress website
 • Waarom WordPress?
 • De voordelen van WordPress
 • Hoe werkt WordPress CMS?

 

Voordelen WordPress

 

Je eigen WordPress website

WordPress biedt niet alleen een gratis programma aan om je eigen website te bouwen, WordPress stelt ook domeinnamen beschikbaar waar jij je eigen website op het internet kan lanceren. Alle WordPress websites eindigen op de domeinnaam wordPress.com voorafgaand door de naam van jouw website.
Als jij op WordPress een website lanceert met de naam eigen website, is de domeinnaam van jouw website dus eigenwebsite.wordpress.com.

Omdat elke website die via WordPress online gaat via hun domeinnaam wordt gehost, spreek je in dit geval van een subdomein naam.

Waarom WordPress

Zowel voor de ervaren als de onervaren website maker is WordPress één van de prettigste CMS om mee te werken.
Als jij nog nooit een website hebt gemaakt, is WordPress zelfs het meest ideale CMS om jouw eerste website mee te gaan ontwikkelen. Zo meteen volgt een lijst van alle voordelen die WordPress te bieden heeft.
Voor jou als beginnende websiteontwikkelaar is het grootste voordeel misschien wel het gebruikersgemak van WordPress. Je eigen website maken is niet alleen heel leuk om te doen, je zal merken dat het je makkelijk afgaat waardoor het plezier in het ontwikkelen van je eigen website alleen maar groter wordt.

De voordelen

WordPress geeft iedereen die zijn eigen website of blog wil maken vele voordelen.

 • Het is is gratis

Er bestaan genoeg gesloten CMS waarmee je jouw website kan bouwen. Daar betaal je dan wel tientallen euro`s per maand voor. WordPress is gratis en bied je ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van webdesign.

 • Het is een open source CMS.

De vele applicaties waarmee je jouw website kan pimpen en verbeteren zijn vrij toegankelijk en op grote schaal gratis. Veel gebruikte applicaties op websites zijn plug-ins. Een plug-in is een software toevoeging waarmee je bijvoorbeeld een webshop of contactformulier op jouw website toevoegt.

 • Het biedt een groot gebruikersgemak

Binnen vijf minuten heb je WordPress geïnstalleerd en kun je beginnen met het ontwikkelen van je eigen website. WordPress is al voorgeprogrammeerd zodat je zelf geen programmeercodes hoeft te gebruiken. Alle thema`s en plug-ins die je wilt gebruiken zijn direct klaar voor gebruik.

 • Het is flexibel

Behalve het grote gebruikersgemak geeft de flexibiliteit van WordPress je ontzettend veel vrijheden om je creativiteit te ontplooien. Je verandert van thema wanner je dat wilt en je verandert van hostingprovider als je dat wilt. Plug-ins laten zich net zo makkelijk de-installeren als dat je ze installeert.

 • Het is het meest gebruikte CMS ter wereld.

Er is altijd wel iemand in jouw omgeving die je kan helpen als je ergens niet uitkomt

 • Het biedt ontzettend veel uitbreidingsmogelijkheden

Een andere bijkomstigheid van het feit dat WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is, is dat dat gepaard gaat met een onvoorstelbare hoeveelheid aan uitbreidingsmogelijkheden.
De meeste software engineers en programmeurs werken ook met WordPress en hebben in de loop der jaren tal van plug-ins, thema`s en applicaties ontworpen om WordPress te verbeteren. WordPress ontwikkelt zich continu verder door alle gebruikers van WordPress CMS die voortdurens nieuwe toepassingen bedenken waar jij dan ook weer gebruik van kunt maken.

 • WordPress is zoekmachinevriendelijk

Jouw website op WordPress laat zich makkelijk vinden door zoekmachines zoals Google. Met een SEO (Search Engine Optimilisation) plug-in zorg je ervoor dat je nog beter via Google wordt gevonden als mensen bepaalde zoekwoorden invullen op Google.

 

Wordpress wat is het

 

 

Hoe werkt het CMS

WordPress CMS maakt gebruik van drie belangrijke bouwstenen.

 1. De editor
 2. De plug-ins
 3. De thema’s

De editor

Met de WordPress editor maak je pagina`s en blogs en geef je ze er verder gestalte mee.
De vormgeving van de pagina`s zijn afhankelijk van de hoeveelheid tekst die je gaat plaatsen. De WordPress tekstverwerker zorgt er niet alleen voor dat de vormgeving zich schikt aan de tekst die jij wil plaatsen, je hebt de keuze uit vele lay-outs waarin jij jouw tekst op jouw websitepagina wilt plaatsen.

WordPress plug-ins

Plug-ins zijn software toepassingen waarmee je jouw website voorziet van extra mogelijkheden. Een contactformulier toevoegen, een webshop aan jouw website toevoegen, een betaalknop waarmee bezoekers van jouw website met Ideal kunnen betalen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je ook maar kan verzinnen, er bestaat wel een plug-in voor. In het zeldzame geval dat het niet bestaat, bedenk je dan dat plug-ins ontworpen zijn door WordPress gebruikers zoals programmeurs omdat die plug-in juist nog niet bestond.

WordPress themes

Het theme of het thema van je website is het ontwerp.
In WordPress vind je een groot aanbod van themes die je zelf kunt uitzoeken en installeren. Het ontwerp is ontzettend belangrijk voor elke website. Het is jouw online visitekaartje dat ervoor zorgt dat bezoekers langer op jouw website blijven hangen en laat doorklikken naar de secties waar jij ze wilt hebben. Bijvoorbeeld jouw webshop of jouw zelfgeschreven artikelen die je het liefst aan de hele wereld wilt laten lezen.

Het thema van jouw website is dermate belangrijk, dat je kan overwegen om geen gebruik te maken van de gratis themes die WordPress aanbiedt. De themes waarvoor je moet betalen, zijn kwalitatief stukken beter dan de gratis themes. De WordPress kosten voor een goed thema bedragen gemiddeld €50,-

Wanneer je een website wilt bouwen omdat je commerciële bedoelingen hebt, is een andere goede optie om jouw website te laten ontwikkelen door een deskundig webdesign bureau zoals Hashtagmedia.