Wat is WordPress – Alles in één uitleg

Wat is WordPress

Alles wat je moet weten over WordPress

Allereerst: wat is WordPress? WordPress is een zogeheten Content Management Systeem, kortweg CMS genoemd. Met dit CMS is iedereen in staat om gemakkelijk zijn eigen website te ontwikkelen. Zowel het bouwen van een website als het onderhouden ervan doe je eenvoudig met WordPress.

Een ander kenmerk is dat het een Open Source Content Management Systeem is. Het Open Source kenmerkt zich in het feit dat het voor iedereen gratis te gebruiken is en dat er veel thema’s en plugins eveneens gratis te downloaden zijn.

In deze blog lichten we de volgende onderwerpen uit:

Wat is WordPress: de voordelen

 • Conversiegericht design
 • Krachtige SEO integraties
 • Leadgenerator voor je sales

Meer dan 300 klanten groeien met onze bewezen methodieken

Gratis website groeigesprek

Of bel ons direct voor gratis advies van onze WordPress specialisten

Je eigen WordPress website

wat-is-wordpress

De basis WordPress websites maak je eenvoudig zelf. Je producten verkopen. Leads genereren. Een blog starten. Het is allemaal mogelijk met WordPress. Het werkt allemaal heel eenvoudig met de intuïtieve WordPress editor. Deze werkt uiterst snel en bewaart automatisch al je content om de zo veel seconden, zo raak je nooit iets kwijt. Ook het uploaden van afbeeldingen of video’s werkt simpel. Sleep afbeeldingen naar berichten en pagina’s en maak indien gewenst gebruiksvriendelijke fotogalerijen. Daarnaast beschikt WordPress over diverse apps voor mobiele telefoons en computers. Hiermee bewerk je je WordPress website waar je maar wilt.

Waarom WordPress

Zowel voor de ervaren als de onervaren website maker is WordPress één prettig CMS om mee te werken. Als jij nog nooit een website hebt gemaakt, is het zelfs het meest ideale CMS om jouw eerste website mee te gaan ontwikkelen. Zo meteen volgt een lijst van alle voordelen die WordPress te bieden heeft. Voor jou als beginnende websiteontwikkelaar is het grootste voordeel misschien wel het gebruikersgemak van WordPress. Je eigen website maken is niet alleen heel leuk om te doen, je zal merken dat het je makkelijk afgaat waardoor het plezier in het ontwikkelen van je eigen website alleen maar groter wordt.

De voordelen

WordPress geeft iedereen die zijn eigen website of blog wil maken vele voordelen.

 • Het is is gratis

Er bestaan genoeg gesloten CMS waarmee je jouw website kan bouwen. Daar betaal je dan wel tientallen euro`s per maand voor. WordPress is gratis en bied je ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van webdesign.

 • Het is een open source CMS.

De vele applicaties waarmee je jouw website kan pimpen en verbeteren zijn vrij toegankelijk en op grote schaal gratis. Veel gebruikte applicaties op websites zijn plugins. Een plugin is een software toevoeging waarmee je bijvoorbeeld een webshop of contactformulier op jouw website toevoegt.

 • Het biedt een groot gebruikersgemak

Binnen vijf minuten heb je het geïnstalleerd en kun je beginnen met het ontwikkelen van je eigen website. WordPress is al voorgeprogrammeerd zodat je zelf geen programmeercodes hoeft te gebruiken. Alle thema`s en plugins die je wilt gebruiken zijn direct klaar voor gebruik.

 • Het is flexibel

Behalve het grote gebruikersgemak geeft de flexibiliteit je ontzettend veel vrijheden om je creativiteit te ontplooien. Je verandert van thema wanner je dat wilt en je verandert van hostingprovider als je dat wilt. Plugins laten zich net zo makkelijk de-installeren als dat je ze installeert.

 • Het is het meest gebruikte CMS ter wereld.

Er is altijd wel iemand in jouw omgeving die je kan helpen als je ergens niet uitkomt

 • Het biedt ontzettend veel uitbreidingsmogelijkheden

Een andere bijkomstigheid van het feit dat WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is, is dat dat gepaard gaat met een onvoorstelbare hoeveelheid aan uitbreidingsmogelijkheden.
De meeste software engineers en programmeurs werken ook met WordPress en hebben in de loop der jaren tal van plugins, thema`s en applicaties ontworpen om het ecosysteem te verbeteren.

 • WordPress is zoekmachinevriendelijk

Jouw website laat zich makkelijk vinden door zoekmachines zoals Google. Met een SEO (Search Engine Optimilisation) plugin zorg je ervoor dat je nog beter via Google wordt gevonden als mensen bepaalde zoekwoorden invullen op Google.

Hoe werkt het CMS

Er zijn drie belangrijke bouwstenen:

 1. De editor
 2. De plugins
 3. De thema’s

De editor

Met de editor maak je pagina`s en blogs en geef je ze er verder gestalte mee.
De vormgeving van de pagina`s zijn afhankelijk van de hoeveelheid tekst die je gaat plaatsen. De tekstverwerker zorgt er niet alleen voor dat de vormgeving zich schikt aan de tekst die jij wil plaatsen, je hebt de keuze uit vele lay-outs waarin jij jouw tekst op jouw websitepagina wilt plaatsen.

Plugins

Plugins zijn software toepassingen waarmee je jouw website voorziet van extra mogelijkheden. Een contactformulier toevoegen, een webshop aan jouw website toevoegen, een betaalknop waarmee bezoekers van jouw website met Ideal kunnen betalen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je ook maar kan verzinnen, er bestaat wel een plugin voor. In het zeldzame geval dat het niet bestaat, bedenk je dan dat plugins ontworpen zijn door gebruikers zoals programmeurs omdat die plugin juist nog niet bestond.

Thema’s

Het theme of het thema van je website is de basis voor je ontwerp. Je vindt een groot aanbod van themes die je zelf kunt uitzoeken en installeren. Het ontwerp is ontzettend belangrijk voor elke website. Het is jouw online visitekaartje dat ervoor zorgt dat bezoekers langer op jouw website blijven hangen en laat doorklikken naar de secties waar jij ze wilt hebben. Bijvoorbeeld jouw webshop of jouw zelfgeschreven artikelen die je het liefst aan de hele wereld wilt laten lezen.

Het thema van jouw website is dermate belangrijk, dat je kan overwegen om geen gebruik te maken van de gratis themes die WordPress aanbiedt. De themes waarvoor je moet betalen, zijn kwalitatief stukken beter dan de gratis themes. De kosten voor een goed thema bedragen gemiddeld €50,-

Wanneer je een website wilt bouwen omdat je commerciële bedoelingen hebt, is een andere goede optie om jouw website te laten ontwikkelen door een deskundig webdesign bureau zoals Hashtagmedia.