Wix kopieert WordPress-editor

Wix, het platform waarmee niet-technische gebruikers zelf eigen websites in elkaar kunnen klussen lanceerde in oktober de Wix App, waarmee gebruikers hun website vanaf hun mobieltje kunnen managen. WordPress CEO Matt Mullenweg probeerde de app uit maar constateerde met verbazing dat de app vol staat met WordPress code. Zelfs de bugs zijn meegekopieerd.

Wix kopieert WordPress broncode

WordPress wordt uitgegeven onder de general public license (GPL). Onder deze licentie is het in principe geen probleem dat code wordt hergebruikt: daar is de licentie voor bedoeld. Het is echter niet de bedoeling dat open source code wordt overgenomen onder andere voorwaarden. Wix doet dat volgens Mullenweg omdat de app closed source is. Door code van WordPress te gebruiken op een manier die de voorwaarden van de GPL schendt is de complete app van Wix volgens de WordPress CEO een inbreuk op de licentie.

Intussen reageert een Avishai Abrahami, de CEO van Wix, in een eigen blog. Die geeft toe dat een ‘klein deel van de app’ gebouwd is met de open source library van WordPress. Wix stelt dat aan alles vervolgens gesleuteld is en de resulterende code daarvan weer open source beschikbaar gesteld is. Daarmee geeft hij er vooral blijk van weinig te snappen van de essentie van de kritiek van Mullenweg.

Kop koffie

Het hele idee achter open source is dat door het beschikbaar stellen van code in het publieke domein iedereen van die code gebruik kan maken. Wix gebruikt wel open source code, maar stelt vervolgens de eigen eindproducten niet als open source beschikbaar zodat anderen met hun code kunnen werken om een nieuw product te maken. Wellicht dat Mullenweg op de uitnodiging van Abrahami om een kopje koffie te drinken in kan gaan. Kan hij hem mooi de geest van open source licenties uitleggen.