WordPress 4.3

De nieuwste versie van WordPress is officieel online: WordPress 4.3. Gedoopt onder de codenaam Billie, naar jazz artiest Billie Holiday. WordPress 4.3 is geleid door Konstantin Obenland en moet het gebruik ervan beter en gemakkelijker maken. Lees hier meer over de grootste veranderingen.

Wat is er nieuw bij WordPress 4.3?

Er zijn meer dan 100 veranderingen aangebracht, de vier grootste worden hier besproken. Om versie 4.3 te installeren adviseren we je eerst een back up te maken van je huidige bestanden. Heb je een abonnement bij ons? Dan doen wij dit uiteraard voor je! Klik vervolgens simpelweg op de knop die WordPress je laat zien en laat de installatie zich voltooien. Die is al binnen twee minuten klaar. Test daarna altijd of je website goed werkt.

Favicons (website iconen) sneller maken

Het is in versie 4.3 mogelijk om een favicon in te stellen. Dit is een kleine afbeelding, bijvoorbeeld van een logo, die in het tabblad van de browser komt te staan. Met een favicon heb je een mooie kleine toevoeging aan je website en het ziet er professioneel uit. In de backend kun je nu gemakkelijk een afbeelding uitkiezen, bijsnijden en instellen. Je doet dit door te gaan naar: Weergave > Customizer > Menu’s > Site identiteit. In eerdere versies was dit ook mogelijk, maar was de methode veel moeilijker.

site-icon-customizer

In de teksteditor zitten nu shortcuts

Deze update is goed nieuws voor alle schrijvers die op WordPress actief zijn. Je kunt nu namelijk met behulp van shortcodes de juiste functionaliteiten aanroepen. Wil je de tekst bijvoorbeeld schuingedrukt hebben staan? Gebruik dan simpelweg CTRL/CMD + I. Titels kun je nu maken met hashtags. Je gebruikt één # voor H1, twee ## voor H2, drie ### voor H3, enzovoort. Een opsomming kun je maken door na een cijfer een haakje te plaatsen. Deze en meer updates maken het veel gemakkelijker om teksten in WordPress te verwerken.

Schermafdruk 2015-08-28 12.04.47

De menu’s in Customizer

In het onderdeel dat Customizer heet, kun je nu veel sneller en gemakkelijker de menu’s van je website aanpassen. Items zijn sneller toe te voegen en te verschuiven. Je kunt ook direct live zien hoe het er op je website uit komt te zien. Dit maakt het veel simpeler om een menu te maken zoals jij het wilt hebben. Ga hiervoor naar: Weergave > Customizer > Menu’s > Sitemap menu’s.

Betere wachtwoordbeveiliging

De beveiliging is toegenomen. Het is met WordPress 4.3 mogelijk om het CMS voor jou een wachtwoord te laten maken dat erg sterk is. Ben je je wachtwoord kwijt? Dan krijg je een e-mail toegestuurd met een resetlink. Je krijgt dus niet meer je wachtwoord zelf toegestuurd, wat veel veiliger is. De resetlink werkt ook maar voor een bepaalde tijd. Wanneer je nieuwe gebruikers toevoegt, kan WordPress voor hen ook wachtwoorden maken. Je kunt dit instellen via: Gebruikers > Je Profiel.

better-passwords

Andere veranderingen

Zoals gezegd zijn er nog veel meer veranderingen in deze nieuwe versie toegevoegd. Zo is het gebruik van WordPress op kleine schermen zoals die van een mobiele telefoon verbeterd. Het toelaten van commentaar op je website staat automatisch op UIT in plaats van op AAN. Er is een hyperlink toolbar waar je gebruik van kunt maken, waarmee je URLs gemakkelijker kunt aanpassen. De woorden en tekens die je gebruikt worden geteld wanneer je ophoudt met typen, in plaats van wanneer je op Enter hebt gedrukt. De Admin balk is versimpeld en gemakkelijker in gebruik. Deze en nog meer veranderingen zijn allemaal ter verhoging van het gebruiksgemak en bieden voor de eindgebruiker vele voordelen.