WordPress 4.5: wat is er gewijzigd?

WordPress 4.5

De nieuwe versie van WordPress is beschikbaar: WordPress 4.5, roepnaam “Coleman”. Het is geen heel grensverleggende update, maar er zijn toch weer diverse zaken veranderd. Wat er precies is gewijzigd ten opzichte van WordPress 4.4 lees je in deze blog.

Gemakkelijker bewerkingen maken

Deze update is vooral gericht op gebruiksgemak. Zo zijn er een paar aanpassingen gemaakt aan de editor. Een link toevoegen is nu gemakkelijker en minder storend doordat er niet langer een pop-up verschijnt, maar een inline menu. En er zijn een paar snelkoppelingen naar opmaakcodes bijgekomen: als je drie streepjes typt veranderen die automatisch in een horizontale lijn, en tekst die je plaatst tussen twee accent grave-tekens (op de meeste toetsenborden de toets naast de 1), krijgt nu vanzelf de code-opmaak mee.

Verbeterde customizer

Daarnaast is de customizer uitgebreid met twee extra functies. Ten eerste kun je voortaan je logo direct vanuit de customizer aanpassen. Dat was tot nog toe, afhankelijk van je thema, een (heel) stuk minder eenvoudig. Ten tweede kun je nu via de customizer live bekijken hoe responsive je website is. WordPress 4.5 genereert namelijk automatisch een weergave van je website op mobiele, tablet- en desktopschermen. Dat maakt in elk geval grofmazige tests nu veel gemakkelijker.

Andere wijzigingen

Ten slotte zijn er diverse kleinere en grotere wijzigingen aangebracht “onder de motorkap”, zoals WordPress-intimi dat graag noemen. Enkele voorbeelden: JavaScript is geüpdated, het scherm waarmee je vanuit je e-mail reacties kunt aanpassen is uitgebreid en verbeterd, afbeeldingen worden sneller geschaald en in reacties krijgen links die naar de website waarop gereageerd wordt wijzen, niet meer automatisch een nofollow HTML-attribuut. Allemaal goede redenen om zo snel mogelijk naar WordPress 4.5 te updaten dus!