WordPress 4.9: stilte voor de 5.0 storm?

De verwachtingen waren hooggespannen en nu WordPress 4.9 er dan eindelijk is, vallen de nieuwe features de ware liefhebber toch een (heel) klein beetje tegen. Toegegeven, er is best het een en ander aangepast en ook sterk verbeterd, maar spectaculaire wijzigingen bleven uit. Het lijkt stilte voor de storm, want in het voorjaar van 2018 komt de versie 5.0 en wordt het échte vuurwerk verwacht.

Wat opvalt is dat met name aan de Customizer-kant nogal wat veranderd is. Grootste verandering is dat je wijzigingen aan bijvoorbeeld kop- en achtergrondafbeeldingen en widgets nu eerst als concept op kunt slaan. Wijzigingen zijn zelfs te agenderen. Voorheen was een wijziging ook meteen voor bezoekers van de website zichtbaar. Met WordPress 4.9 is het nu ook mogelijk om op rechtstreekse wijze vanuit de Customizer nieuwe thema’s te kiezen. Bovendien kun je eerst zelf zien wat het resultaat zal zijn, zelfs nog voor je het opslaat. Concluderend is de toch vrij simpele ingreep – je slaat nu dus gewoon ‘op als concept’- een behoorlijke plus is als het gaat om gebruiksvriendelijkheid.

Nieuwe widget in WordPress 4.9

WordPress 4.9 beschikt ook over een nieuwe widget: de gallery widget. Het is nu zonder plug-in mogelijk om in de zijbalk een fotogalerij vertonen. Dat kon dus wel al, dan moest je echter wel met een plug-in werken. Ook nieuw is dat er vanuit de tekst-widget afbeeldingen toegevoegd kunnen worden én worden shortcodes nu wel ondersteund.

Bewerker

Wie rechtstreeks de PHP, HTML of CSS bewerkt, zal ongetwijfeld blij zijn dat het schrijven van codes nu veel beter ondersteund wordt. De daarvoor benodigde bewerker functioneert prettiger en beter en door gebruik te maken van kleuren is bovendien ook de code beter lees- en zichtbaar. De bewerker denkt zelfs met de gebruiker mee en geeft ongevraagd en goedbedoeld advies en suggesties.

Niet meteen zichtbaar maar wel beter is het feit dat er in de versie 4.9 eenvoudiger van thema gewisseld kan worden en worden oude, ongebruikte codes verwijderd. Ook de zoekfunctie is geoptimaliseerd, Aan de beveiliging is zo op het eerste gezicht niets aangepast.

Conclusie

Hoewel dus niet spectaculair anders, is de 4.9 versie toch het aanbevelen waard. Updaten dus, al vergt dat toch ook de nodige zorgvuldigheid. Het wil nog wel eens voorkomen dat de site na een update toch anders werk, zeker als er sprake is van veel veranderingen. Het is daarom verstandig een back-up van je website te maken – en dan dus van de gehele site – alvorens je tot updaten overgaat. Mocht er iets misgaan tijdens of na je update, heb je altijd een goede versie om terug te zetten.